برج نوری چیست

برج نوری

برج نوری  سازه ای است از جنس فولاد (ST37) که از آن برای روشنایی فضاهای بزرگ و باز مانند فرودگاهها،مراکز بزرگ صنعتی،پارکینگ ها،میادین بزرگ شهری،استادیوم ها و… استفاده میشود. برج نوری را براساس نیاز با ارتفاع 6 متر تا 30 میتوان طراحی نمود که با افزایش ارتفاع نیاز به تعداد پروژکتورهای بیشتر با توان بالاتر میباشد ابزار برج نوری برای تامین روشنایی پروژکتورها میباشند که تعداد و توان آنها را ارتفاع برج و فاصله دو برج متوالی تعیین میکند.برج نوری بسته به ارتفاع و تعداد پروژکتورها یک شعاع نوری از 40 تا 70 متر ایجاد میکند.

برج نوری
برج نوری

برج نوری براساس ساختار و کاربرد به سه دسته کلی تقسیم بندی میشود:

برج نوری متحرک:

در این مدل از برج نوری هد یا سبد نگهدارنده پروژکتورها به وسیله یک سیم بکسل قابلیت جابجایی در امتداد برج را دارا میباشد.بسته به سیستم جابجایی هد برج نوری متحرک به دو دسته کلی تقسیم بندی میشود:

برج نوری متحرک برقی:در این محصول از یک گیربکس برقی برای جابجایی هد استفاده میشود.برای برج های نوری با ارتفاع و تعداد پروژکتورهای زیاد استفاده از این نوع سیستم جابجایی توصیه میشود.

برج نوری متحرک دستی:در این محصول از یک گیربکس دستی برای جابجایی هد برج استفاده میشود.

برج نوری
برج نوری

برج نوری ثابت:

در این مدل از برج نوری هد یا سبد نگهدارنده برج نوری ثابت میباشد.این محصول نیز براساس دسترسی به پروژکتورها به دو دسته تقسیم بندی میشود:

برج نوری ثابت نرده بان دار:در این محصول برای دسترسی به پروژکتورها یک نرده بان به بدنه برج متصل میشود.

برج نوری
برج نوری

برج نوری استادیومی:

در این محصول برخلاف سایر مدل که پروژکتورها به صورت 360 درجه بر روی هد متصل میشوند، پروژکتورها در یک جهت نصب شده تا نور در یک جهت خاص تابیده شود به همنی دلیل کاربرد این محصول در اماکن خاص مانند استادیومهای ورزشی میباشد.

این محصول نیز به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم بندی مشود.

برج نوری
برج نوری

 

ساختار برج نوری:

بدنه:بدنه برج نوری از فولاد ST37 به صورت چندوجهی (6 تا 12 وجهی) و در قطعات 6 متری ساخته میشود.

ضخامت بدنه:صخامت ورق بدنه برج نوری براساس ارتفاع برج و تعداد پروژکتورها تعیین میگردد که این عدد معمولا بین 3 تا 6 میلیمتر میباشد.

قطر داخلی:برج نوری به صورت هرمی طراحی میشود به این صورت که قطر هر قطعه از پایین به بالا کاهش میابد که دلیل این طراحی یکی آسانی نصب برج و دیگری افزایش مقاومت برج میباشد.

پوشش: برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی برج نوری از گالوانیزه گرم و یا رنگ اپوکسی استفاده میشود.

اتصال قطعات:اتصال قطعات برج نوری به صورت اورلبی صورت میگیرد که هر قطعه حدود 0.5 تا 1 متر در قطعه پایینی اورلب میشود.

بیس پلیت و لچکی:بیس پلیت یا صفحه ستون در واقع متصل کننده سازه به فونداسیون و لچکی متصل کننده بدنه برج به بیس پلیت میباشد.

 

مزایا و معایب برج نوری:

مزایا:

  • روشنایی یک منطقه وسیع با وجود اشغال فضای کم چرا که برای ایجاد روشنایی در حد روشنایی یک برج نوری میبایست از چندین پایه چراغ استفاده نمود که قطعا فضای بیشتری را اشغال میکند.
  • تعمیر و نگهداری آسان بخصوص اگر از برج نوری متحرک استفاده نمود.
  • مقاومت بالا در برابر عوامل طبیعی مانند طوفان،باران و…
  • ایجاد روشنایی بدون سایه و خیرگی
  • بدلیل ایجاد کانون نوری در ارتفاع برج نوری میتواند سازه های مرتفع در محیط را نیز روشن کند.
  • عمر مفید بالا

معایب:

شعاع نوری ایحاد شده توسط برج نوری بزرگ با کانون نوری در ارتفاع بالا میباشد به همین دلیل اگر در منطقه موانعی مانند درخت وجود داشته باشد سایه ایجاد میشود به همین خاطر از پایه چراغ روشنایی به عنون مکمل برج نوری استفاده میشود.

برج نوری
برج نوری

عوامل موثر بر طراحی برج نوری:

  • سرعت باد در منطقه
  • ساختار زمین و جنس خاک
  • مقاومت در برابر سیل و دیگر بلایای طبیعی
  • مساحت و خصوصیات فیزیکی محل پروژه
  • مقدار شور نوری مورد نیاز
  • نوع پروژکتور
  • رعایت استانداردها

قیمت برج نوری:

  • ابعاد: با افزایش ارتفاع برج نوری جهت حفظ استحکام سازه میبایست ضخامت بدنه و قطر داخلی آن افزایش یابد به همین دلیل قیمت نهایی محصول نیز افزایش میابد.
  • پوشش:برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی برج نوری از پوشش گالوانیزه و یا رنگ اپوکسی استفاده میشود که پوشش گالوانیزه بدلیل مقاومت و طول عمر بیشتری که ایجاد میکند باعث افزایش قیمت نهایی محصول میشود.
  • جنس بدنه:استفاده از ورق فولاد استاندارد (ST37)  باعث افزایش قیمت سازه خواهد شد.
  • بیس پلیت و لچکی:با افزایش ابعاد و ضخامت این دو قسمت از سازه قیمت محصول نیز افزایش میابد.

با توجه به نکات بالا میتوان به این موضوع پی برد که تولید یک برج نوری استاندارد و با کیفیت که مقاومت بالا در برابر عوامل طبیعی و غیر طبیعی را داشته باشد و از طرفی عمر مفید بالایی داشته باشد از قیمت بالاتری نسبت به یک محصول غیراستاندارد و بی کیفیت برخوردار است.

برج نوری
برج نوری

فونداسیون مناسب برای نگهداری برج نوری:

فونداسیون در واقع نگهدارنده برج نوری بر روی زمین میباشد به همین دلیل انتخاب یک فونداسیون استاندارد بسیار با اهمیت میباشد. مشخصات فنی فونداسیون (تعداد و قطر بولت ها،عیار بتن) بر اساس ابعاد و وزن برج نوری و نیز شدت باد در منطقه تعیین میگردد. نکته دیگر انتخاب بین فونداسیون پیش ساخته و فونداسیون دفنی میباشد که برای آگاهی از این موضوع توصیه میشود به مقاله  استفاده از فونداسيون پيش ساخته و يا ساخت فونداسيون در محل؟ مراجعه فرمایید.

اجزای تشکیل دهنده برج نوری:

  • هد یا سبد نگهدارنده پروژکتور: این بخش از برج نوری همانطور که از نامش پیداست وظیفه نگهداری پروژکتورها را دارد که به دو صورت متحرک و یا ثابت طراحی میگردد و با توجه به کاربری آن به صورت دایره ای یا سبد ساخته میشود.

 

  • بدنه:بدنه یا ستون برج در واقع قسمت اصلی سازه محسوب میشود که از فولاد ST37 به صورت چند وجهی و در قطعات 6 متری تولید میشود که این قطعات به صورت اورلبی و یا فلنچی به  یکدیگر متصل میشوند.

 

  • بیس پلیت و لچکی:بیس پلیت در واقع یکی از حساس ترین نقاط برج نوری است ابعاد بیس پلیت براساس دهانه پایینی برج نوری طراحی میشود یعنی هرچه دهانه برج بزرگتر باشد مساحت بیس پلیت نیز میبایست بیشتر باشد. ضخامت بیس نیز براساس وزن برج تعیین میگردد که با افزایش وزن برج نوری باید بیس با صخامت بیشتر ساخت. بیس پلیت به صورت مربع و یا دایره طراحی میشود.شود لچکی در واقع تکه های مثلثی شکل است که از یک ضلع به بیس پلیت و از یک ضلع دیگر به بدنه برج جوشکاری می شود تا اتصال بدنه به بیس پلیت تقویت شود و برج در برابر فشارها و تنش های متناوب تحمل بیشتری داسته باشد

 

  • سیستم تحرک هد: در برج نوری متحرک یک گیربکس (برقی یا دستی) که به وسیله سیم بکسل به هد متصل میشود وظیفه جابجایی هد را برعهده دارد.
  • کلاهک و چراغ خطر:کلاهک در واقع از ورود آب باران به داخل برج جلوگیری میکند و چراغ خطر برای سازه های مرتفع استفاده میشود تا از برخورد اشیا پرنده به ساه جلوگیری شود.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *