برج نوری
برج نوری یا برج روشنایی سازه ای است مرتفع ( 6 الی 30 متر) که از فولاد ساخته میشود از این سازه بدلیل ساختار بخصوص آن جهت تامین روشنایی فضاهای وسیع و باز مانند فرودگاهها،بوستان ها،مراکز بزرگ صنعتی و تجاری،پارکینگ ها،فرودگاهها و… استفاده میشود. ابزار برج نوری برای تامین روشنایی پروژکتورها میباشند که تعداد و توان آنها بسته به ارتفاع برج نوری تعیین میگردد. برج نوری بسته به ارتفاع و تعداد و نوع پروژکتورهای خود میتواند یک شعاع نوری از 40 متر الی 70 متر ایجاد کند البته شعاع نوری این سازه در ارتفاع ایجاد میشود که وجود موانع مانند درختها میتواند سبب ایجاد سایه کند لذا توصیه میشود از برج نوری در فضای باز استفاده شود. برج نوری براساس ساختار به سه دسته کلی متحرک، ثابت و استادیومی تقسیم بندی میشود. برج نوری چون یک سازه مرتفع با وزن سنگین میباشد و از طرفی در محل های پرتردد نصب میگردد عدم رعایت نکات ایمنی و استانداردها در تولید و نصب آن میتواند موجب برروز مخاطرات جبران ناپذیری شود لذا توصیه کارشناسان به تهیه این سازه روشنایی از تولیدکنندگان با سابقه و متعهد میباشد.
انواع برج نوری:
برج نوری متحرک: در این مدل از برج نوری هد یا سبد نگهدارنده پروژکتور قابلیت جابجایی در امتداد بدنه برج را دارا میباشد که این جابجایی به وسیله یک سیم بکسل انجام میشود. بسته به سیستم جابجایی برج نوری متحرک به دو دسته برقی و دستی تقسیم بندی میشود در سیستم برقی برج نوری به یک موتور الکتریکی مجهز میباشد که جابجایی هد تنها به وسیله یک کلید انجام میشود که این مزیت برای برج های نوری مرتفع کاربردی میباشد.
برج نوری ثابت:
در این مدل از برج نوری هد یا سبد نگهدارنده پروژکتور ثابت بوده و قابلیت جابجایی ندارد. این مدل از برج نوری نیز به دو دسته تقسیم بندی میشود:
مدل نرده بان دار: در این مدل از یک پلکان نردبانی که به وسیله جوشکاری به بدنه برج نوری متصل میشود استفاده میشود.
مدل فاقد نردبان:در این مدل تنها راه دسترسی به پروژکتورها استفاده از بالابر میباشد.
برج نوری استادیومی:
از این مدل از برج نوری در محل هایی استفاده میشود که تابش نور میبایست در یک جهت باشد مانند استادیوم های ورزشی. این مدل از برج نوری نیز به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم بندی میشود.
برج نوری استادیومی متحرک: این مدل از برج نوری مجهز به یک موتور برقی میباشد که وظیفه جابجایی هد برج را دارا میباشد.
برج نوری استادیومی ثابت:در این مدل هد برج ثابت بوده و قابلیت جابجایی ندارد.
ساختار:
بدنه:بدنه برج نوری از فولاد ST37 به صورت چندوجهی (6 تا 12 وجهی) و قطعات 6 متری ساخته میشود
ضخامت بدنه:ضخامت ورق بدنه برج بسته به ارتفاع برج و نیز تعداد پروژکتورها تعیین میشود که این عدد معمولا بین 3 تا 6 میلیمتر میباشد.
قطر داخلی: قطر داخلی هر قطعه از برج نوری از پایین به بالا کاهش میابد به این صورت که هر قطعه ساختار اهرمی دارد که تعیین دقیق این عدد بستگی به ارتفاع برج نوری دارد.
پوشش: برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی برج نوری نیز دو راه وجود دارد:رنگ اپوکسی یا گالوانیزه، که گالوانیزه از مقاومت و طول عمر بیشتری برخوردار است.
اتصال قطعات:قطعات برج نوری به صورت اورلبی به یکدیگر متصل میشوند به این صورت که هر قطعه حدود 50 سانتیمتر تا 1 متر در قطعه پایینی اورلب میشه
بیس پلیت و لچکی:بیس پلیت در واقع متصل کننده پایه به فونداسیون میباشد که اتصال بیس به بدنه نیز به وسله لچکی صورت میگیرد.
مزایا و معایب برج های نوری:
مزایا:
- روشنایی یک منطقه وسیع با وجود اشغال فضای کم چرا که برای ایجاد روشنایی در حد و اندازه روشنایی یک برج نوری می بایست از چندین پایه چراغ استفاده کرد که قطعا فضای زیادی را اشغال خواهند کرد.
- تعمیر و نگهداری آسان بخصوص اگر از برج نوری متحرک استفاده کنیم.
- مقاومت بالا در برابر عوامل طبیعی همچون باد و باران و…
- روشن کردن محیط بدون ایجاد سایه و خیرگی
- بدلیل ایجاد کانون نوری در ارتفاع بالا برج نوری می تواند اجسام مرتفع موجود در محیط را نیز روشن گرداند
- عمر مفید بالا
معایب:
برج های روشنایی عموما در فضاهای باز و بزرگ کاربرد دارند و از آنجایی که یک شعاع نوری بزرگ و دایره ای که کانون نوری آن در ارتفاع بالا قرار می گیرد ایجاد می کنند در مناطقی همچون بوستان ها که موانعی نظیردرخت ها وجود دارند ایجاد سایه می شود به همین خاطرمی بایست از سازه های مکمل مانند پایه های پارکی در کنار برج های روشنایی استفاده کرد.
عوامل موثر در طراحی :
- سرعت باد در منطقه
- ساختار زمین و جنس خاک
- مقاوت در برابر سیل و دیگر بلایای طبیعی
- رعایت استانداردهای ملی و بین المللی
- مساحت و خصوصیات فیزیکی محل پروژه
- مقدار شار نوری مورد نیاز
- نوع پروژکتور مورد استفاده
ابزار برج های نوری برای ایجاد روشنایی مورد نیاز، پروژکتورها هستند که تعداد و نوع آنها را عوامل مختلفی همچون وسعت منطقه هدف، تعداد و ارتفاع برج های نوری، بودجه و… تعیین می کنند. پروژکتورها به طور کلی به دو دسته پرفشار(لامپی) و LED تقسیم می شوند:
چرا برج نوری سما تابان:
- استفاده از مواد اولیه با کیفیت و استاندارد
- فرآیند تولید منطبق با استانداردهای ملی و بین المللی
- انجام تست های آزمایشگاهی در مجهزترین آزمایشگاهها
- تعهد به اجرای سفارشات در زمان مقرر
- بهره مندی از نیروهای متخصص و با تجربه
- برج های روشنایی ساخت شرکت سما تابان کاملا منطبق براستانداردهای ملی(شماره 6572) و استانداردهای بین المللی (EN، ASTM، ISO) می باشد که همین امر موجب تولید محصولی ایمن، با کیفیت و کارایی فوق العاده شده است که اعتماد کارفرمایان و پیمانکاران حوزه روشنایی را برای ما به دنبال داشته است.
عوامل موثر بر قیمت برج:
ابعاد بدنه:با افزایش ارتفاع و نیز وزن سازه ضخامت ورق بدنه و نیز قطر داخلی آن افزایش میابد که بدنبال آن قیمت نهایی سازه نی افزایش خواهد یافت.
پوشش بدنه:استفاده از پوشش گالوانیزه بدلیل مقاومت بیشتری که ایجاد میکند نسبت به رنگ اپوکسی قیمت نهایی سازه را افزایش خواهد داد.همچنین هر مقدار ضخامت گالوانیزه بیشتر باشد قیمت سازه بیشتر خواهد بود.
جنس بدنه:استفاده از ورق فولاد استاندارد (st37) بدلیل کیفیت بالا و نیز طول عمر بیشتر موجب افزایش قیمت نهایی سازه خواهد شد.
بیس پلیت:با افزایش قطر و ضخامت بیس پلیت و ابعاد لچکی قیمت نهایی سازه نیز افزایش خواهد یافت.
با توجه به توضیحات بالا کاملا روشن است که با افزایش کیفیت و ایمنی برج نوری قیمت نهایی آن نیز افزایش خواهد یافت و اعلام قیمت های پایین از سوی بعضی از شرکت ها بدلیل تولید یک محصول غیر استاندارد خواهد بود.توصیه همیشگی ما به مشتریان خود استفاده از یک محصول استاندارد اگرچه با قیمت اولیه بیشتر میباشد چرا که استفاده از یک محصول بی کیفیت از یک طرف هزینه های تعمیر و نگهداری را افزایش میدهد و از طرف دیگر میتواند موجب بروز مخاطرات جبران ناپذیر گردد.
نصب برج نوری:
نصب و راه اندازي تجهيزات روشنايي(برج نوري،پايه چراغ) و تجهيزات ترافيکي(چراغ راهنمايي و متعلقات) نياز به تخصص و تجربه کافي دارد زيرا اگر نکات لازم در اجراي آنها به خوبي لحاظ نشود در درجه اول مي تواند منجر به حوادث ناگوار شود. در درجه بعدي منجر به ارائه يک پروژه ناقص و به دنبال آن عدم دستيابي
به اهداف مورد نظر و نيز اتلاف منابع مالي شود لذا نصب و راه اندازي اين تجهيزات نيز همچون ساخت مي بايست به افراد متخصص سپرده شود تا نتايج مطلوب حاصل گردد.
در بحث روشنايي ابتدا با توجه به شرايط محيط،نیاز مشتری و نیز بودجه، طرح کلی تعیین میگردد.
در طرح کلي تعداد و نوع پايه (برج نوري و يا پايه چراغ و يا هر دو)، ابعاد و مشخصات فني پايه ،مشخصات فنی فونداسیون پایه ها، نحوه چیدمان پایه ها،مشخصات فنی پروژکتورها و یا چراغها و نیز مشیخصات کابل و نقسه کابل کشی تعیین میگردد.و سپس فرایند اجرای پروژه شروع میگردد:
- اجراي فونداسيون
- کابل کشی بین فونداسیون ها
- اسمبل و نصب سازه فلزی(برج نوری،پایه چراغ)
- نصب پروژکتور
- کابل کشی داخلی
- ره اندازی و تست
- آموزش به نیروهای مشتری جهت بهره برداری صحیح از محصول
فونداسیون مناسب برای برج نوری:
فونداسیون در واقع نگهدارنده برج نوری میباشد به همین خاطر انتخاب یک فونداسیون مناسب که توسط افراد متخصص و براساس استاندارد های فنی تولید شده باشد بسیار با اهمیت است.مشخصات فنی فونداسیون (ابعاد بولت،ابعاد و عیار بتن) بر اساس میانگین سرعت باد در منطقه، وزن سازه و…تعیین میگردد.نکته دیگر در مورد فونداسیون انتخاب فونداسیون پیش ساخته و یا فونداسیون در محل میباشد که برای انتخاب بین این دو توصیه میشود از مقاله ای که توسط متخضصان سما تابان تهیه شده است مراجعه فرمایید استفاده از فونداسيون پيش ساخته و يا ساخت فونداسيون در محل؟
انواع اتصال در برج نوری:
ساخت سازه های روشنایی و ترافیکی به صورت چند قطعه انجام می گیرد که دلیل آن سهولت در حمل و نقل و افزایش ضریب ایمنی است اتصال این قطعات بسته به شرایط به یکی از دو حالت زیر صورت می گیرد:
اتصال فلنجی: در این روش به هر قطعه از سازه یک فلنج جوش داده می شود و این دو فلنج از قسمت Flange face روبروی یکدیگر قرار می گیرند و توسط پیچ و مهره به یکدیگر متصل می شوند.
اتصال اورلبی: در این روش به ترتیب از پایین به بالا بخش بالایی قطعه اول داخل بخش پایینی قطعه دوم می شود که برای انجام این کار از تیفور استفاده می شود.
تعداد و ارتفاع برج نوری و نیز تعداد پروژکتور ها و توان آنها را برای یک پروژه چگونه تعیین کنیم؟
برای شرح این مسئله ابتدا به تعریف یک اصطلاح میپردازیم.
طرح روشنایی چیست و شامل چه مواردی میشود؟طرح روشنایی یک منطقه در واقع تعیین کننده تعداد و نوع سازه روشنایی(برج نوری و پایه چراغ)،تعداد و نوع منبع روشنایی (چراغ و پروژکتور)، متراژ و مشخصات فنی کابل،مسیر کابل کشی،شدت روشنایی در بخشهای مختلف منطقه میباشد.
برای ایجاد طرح روشنایی میبایست به موارد زیادی توجه نمود:
- کاربری منطقه:مهمترین نکته در تعیین طرح روشنایی این میباشد که منطقه هدف چه کاربری دارد به طور مثال استاندارد روشنایی یک منطقه صنعتی با یک منطقه مسکونی متفاوت است و یا روشنایی یک بوستان الزامات خاص خود را دارد یعنی ابتدا کاربری منطقه میباست تعیین گردد تا با توجه به استانداردهای موجود برای هر منطقه بتوان طرح اولیه را تعیین نمود.البته ممکن است که با توجه شرایط محیطی روشنایی دو منطقه با کاربری یکسان نیز دارای تفاوت هایی باشند به طور مثال یک منطقه صنعتی در محیط خارج شهر نیاز به روشنایی بیشتری دارد چرا که نگهبانان نیاز به دید کافی برای نظارت دقیق تر در شب هنگام دارند.کاربری منطقه هدف در واقع عامل اصلی در تعیین طرح روشنایی میباشد اما بدلیل دانش پایین شرکت های فعال در حوزه روشنایی در ایران این عامل عملا از کمترین اهمیت برخوردارد است. در سطح بین الملل برای مناطق با کاربری مختلف استانداردهایی تعریق شده است.
- بودجه اختصاصی به طرح:یکی دیگر از عوامل تعیین کننده در تعیین طرح روشنایی، بودجه ای میباشد که به پروژه اختصاص داده شده است.طبیعی است که هر مقدار بودجه بیشتری در اختیار باشد میتوان تعداد پایه ها را افزایش داد و از چراغ های بیشتر و با کیفیت تر استفاده نمود.
- مبلمان محیط:یکی دیگری از نکاتی دز تعیین طرح روشنایی با اهمیت میباشد مبلمان محیط هدف میباشد چرا که ضروری است که سازه های روشنایی از لحاظ ارتفاع،شکل ظاهری بدنه و سر چراغ ها با مبلمان محیط همخوانی داشته باشد.منظوز از مبلمان محیطی مجموعه سازه های طبیعی و غیر طبیعی محیط مانند پوشش گیاهی،ساختمان،نیمکت و… میباشد
- ابعاد محیط:طبیعی است که هر مقدار وسعت منطقه هدف بیشتر باشد میبایست از تعداد بیشتری سازه با ارتفاع بیشتر و تعداد روشنایی های بیشتر استفاده نمود.
- شرایط فیزیکی منطقه هدف:یکی دیگر از عواملی که در تعیین طرح روشنایی برای یک منطقه مهم میباشد شرایط فیزیکی آن منطقه میباشد به طور مثال فرض کنید برای تامین روشنایی یک منطقه وسیع از برج نوری استفاده کنیم از طرفی این منطقه دارای یک پوشش گیاهی مرتفع باشد و از آنجایی که کانون نوری برج های نوری در ارتفاع بالا تشکیل میشود عملا در کل محیط به جای یک نور با کیفیت صرفا سایه ایجاد میشود و کل هزینه انجام شده بی فایده خواهد شد در اینجا راه حل رفع مشکل استفاده ار پایه چراغ به صورت مکمل برج نوری میباشد.
یکی نکات دیگری که برای طرح روشنایی مد نظر قرار میگیرد لوکس نور و لومن نور میباشد که از عوامل اصلی در تعیین طرج روشنایی میباشد.برای درک بهتر این اصطلاح از یک مثال ساده استفاده میکنیم.
لومن واحد اندازه گیری مقدار نور یک منبع نور است. یک لوکس شدت نور، معادل یک لومن نور است که به یک متر مربع از سطح می تابد. پس اگر ۱۰۰۰ لومن نور بر روی یک متر مربع تابیده شود شدت روشنایی ۱۰۰۰ لوکس بدست می دهد. و اگر همان ۱۰۰۰ لومن بر روی ۱۰ متر مربع تابانده شود شدت روشنایی ۱۰۰ لوکس خواهد شد..
پس روشن نمودن یک فضای بزرگتر با یک مقدار مشخص لوکس، به تعداد بیشتری منابع نور نیاز خواهد داشت.مثلا یک پروژکتور 150 وات با شار خروجی 18000 لومن برای تابش به فضای 10 متر مربع حدود 1800 لوکس نور می دهد ولی برای فضای 100 متر مربعی استفاده شود تنها 180 لوکس شدت نور ایجاد می کند. 60 لوکس شدت روشنایی حداقل نور قابل قبول از نظر استاندارد های بین المللی برای محیط عمومی خارج ساختمان می باشد. لذا برای تامین روشنایی منطقه هدف را باید معیار های بالا را در نظر گرفت. که با افزایش تعداد سازه (کاهش فاصله بین دو برج) بیشتری بدست آورد. یا اگر هدف کاهش تعداد سازه ها باشد میتوان ازپروژکتور با لوکس بالا استفاده کرد البته این مسئله را باید در نظر داشت که چراغ با نوردهی بالا در ارتفاع پایین خیرگی ایجاد میکند لذا باید ارتفاع برج ها را افزایش داد.
سلام و درود واقعا که برج نوری شما معرکه بود من کمال تشکر از شما دارم که برج نوری با کیفیت و خوب و گارانتی و از همه مهمتر اخلاق خوب پروژه ما رو انجام دادید با تشکر
اشتراک ها: برج نوری – پنجره زمستان…
اشتراک ها: برج نوری – آرمان و هدف
اشتراک ها: برج نوری – hamkelasy3
اشتراک ها: برج نوری – ««« دلتنگـــــــــــی »»»
اشتراک ها: برج نوری – بهانه ی خوبش….
اشتراک ها: طراحي بيس پليت و لچکي در برج نوري - سما تابان گستر